Vlaar, Fer of Wijnaldum verkopen om uit de schulden te komen?
Ja, we hebben voldoende vervangers (in de jeugd)
Nee, deze jongens moeten we koste wat kost behouden


Resultaten

Officiële Feyenoord shirts vind je op Voetbalshop.nl! Klik hier!
 
08. Heracles Almelo 34-49
09. FC Utrecht 34-47
10. Feyenoord 34-44
11. NEC 34-43
12. SC Heerenveen 34-41

 » Bekijk hier de stand Eredivisie
 


 » Gill Swerts
 » Jon Dahl Tomasson
 » Bart Schenkeveld

 » Feyenoord-NEC, 15-05-11
 


Algemeen NieuwsForumNieuwsarchiefColumnsVoorbeschouwingenWedstrijdverslagenFoto'sSpecials FeyenoordGeschiedenisAlgemene InfoTechnische StafMedische StafSelectieStadion de KuipSatellietclubsPrijzenkastTrainingstijdenAnti 020 WedstrijdenStand EredivisieTopscorersSpeelschemaKaartverkoopTransferoverzichtJong FeyenoordEuropacupKNVB BekerHistorie InteractiefWallpapersEmoticonsAvatarsSfeeractiesGeluidsfragmenten Over FR4ever.nl Over deze website Contact MedewerkersVacaturesGastenboek LinksSite van de MaandTop LinksLinks 
   
 

Feyenoord - NEC 1-1 (1-1)

Datum: 15 mei 2011
Stadion: De Kuip
Type: Competitie
 


Geschiedenis  Rotterdam    Rotte

Geschiedenis

RotterdamRotterdam is een Nederlandse stad aan de Rijnmonding in Zuid-Holland. Op het gebied van inwonertal bezet de stad, na Amsterdam, de tweede plaats in Nederland. Het is gunstig gelegen aan de Nieuwe Maas, waarin de Rijn (via de Lek) en de Maas (via de Merwede en de Noord) zich verenigen en die stroomafwaarts na Rotterdam via de Nieuwe Waterweg in de Noordzee uitmondt.

Rotterdam is, met een kleine 600.000 inwoners (589.156 per 1 december 2005), de grootste stad in de provincie Zuid-Holland. De Nieuwe Maas verdeelt de stad in "Noord" en "Zuid", hetgeen ook een verschil in cultuur tussen de twee stadsdelen in de hand heeft gewerkt. Met de agglomeratie erbij komt de stad uit op ruim 1 miljoen. Inhoud

Rotterdam, havenstad

Rotterdam ligt centraal ten opzichte van het achterland en heeft zich mede daardoor kunnen ontwikkelen tot de grootste havenstad van Europa op het gebied van overslag van massagoederen, ook wel bulkoverslag genoemd. Ruwe olie neemt daarbij de eerste plaats in. Verder is Rotterdam met afstand de belangrijkste containerhaven van Europa.

De havenactiviteiten zijn geleidelijk verschoven naar de oevers van de Nieuwe Waterweg en met name de Maasvlakte; sinds 1985 zijn ze niet meer in het centrum van de stad te vinden. Het Havenbedrijf Rotterdam is verzelfstandigd. Rotterdam is zijn positie als grootste havenstad ter wereld sinds 2004 kwijt. De explosief groeiende economie van China bracht Sjanghai op nummer één en Singapore op nummer twee. Dit is om meerdere redenen niet erg nadelig voor Rotterdam. Een belangrijke reden is dat de haven van Rotterdam geen grote concurrentie heeft op haar poortfunctie naar het achterland (Europa). De haven van bijv. Sjanghai speelt geen concurrerende rol als goederen in of uit Europa moeten worden vervoerd over zee.

De haven verwerkte in 2004 een recordhoeveelheid van 354 miljoen ton, 8 procent meer dan het jaar daarvoor. Sjanghai haalde 380 miljoen ton en Singapore 370 miljoen ton.

De haven van Rotterdam bestaat uit diverse havens zoals de:

* Maasvlakte
* Europoort
* Botlek
* Eemhaven
* Waalhaven
* Maashaven
* Rijnhaven
* Merwehaven
* Coolhaven
* Leuvehaven


Geschiedenis en ontwikkeling

* 1340: Rotterdam krijgt stadsrechten.
* midden 17e eeuw: Rotterdam haalt Middelburg in als tweede handelsstad van de Republiek.
* 19e eeuw: grote ontwikkeling van het havengebied en de stad zelf.
* 1880-1900: de bevolking groeit snel van 160.000 naar 315.000 inwoners.
* 14 mei 1940: Bombardement van Rotterdam: de stad wordt gebombardeerd door de Duitse Luftwaffe, waardoor het centrum vrijwel geheel in de as gelegd wordt.
* na WO II: heropbouw van de stad, uitbreiding van de haven.
* 1857:Rotterdam krijgt een dierentuin. De eerste naam was Diergaarde Rotterdam en verhuisde in 1940 en heet sinds dien Diergaarde Blijdorp

Inwoners

Rotterdam heeft bijna 700.000 inwoners van zo'n 167 verschillende nationaliteiten. De meeste oorspronkelijke "gastarbeiders" in de jaren 1960 en '70 kwamen uit Italië, Spanje, Marokko, Turkije, voormalig Joegoslavië en Griekenland. Ook woont er een zeer groot contingent Antillianen en Surinamers in de stad. In totaal bestaat 51% van de Rotterdamse bevolking uit bewoners van allochtone afkomst.

Geografie

Rotterdam heeft diverse randgemeenten zoals Barendrecht, Zwijndrecht, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Spijkenisse. Enkele plaatsen in de omgeving zijn: Dordrecht, Delft.

Indeling

Rotterdam bestaat uit diverse stadsdelen en 11 deelgemeente. Deze zijn weer onderverdeeld in wijken.

Oeververbindingen

Bruggen

* Willemsbrug (de nieuwe van 1981)
* Van Brienenoordbrug (verdubbeld)
* Erasmusbrug (1996), architect Ben van Berkel


Tunnels

* Maastunnel (gebouwd 1937-1942; geopend tijdens de Duitse bezetting)
* Beneluxtunnel
* Botlektunnel
* Burgemeester Thomassentunnel
* Willemspoortunnel (in gebruik genomen 1993)
* Metrotunnels (in gebruik genomen vanaf 1968


Verkeer en vervoer

Wegverkeer

Rotterdam ligt in de Randstad en is bereikbaar via diverse autosnelwegen zoals de A13 naar Den Haag, de A15 naar Rozenburg, de A16 naar Breda, A29 naar Dinteloord. Bij Rotterdam ligt Rotterdam Airport.

Openbaar vervoer

Het gemeentevervoerbedrijf RET exploiteert (sinds 1927) in Rotterdam e.o. trams en bussen en sinds 1968 ook het metrovervoer met de Calandlijn en de Erasmuslijn.

Per trein vanaf diverse stations van Rotterdam naar Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

Treinverkeer vanaf station Rotterdam Centraal aan het Stationsplein. Andere stations: Alexander, Bergweg, Blaak, Hofplein, Kleiweg, Lombardijen, Noord, Stadion (alleen bij evenementen), Wilgenplas en Zuid.

Kunst en cultuur

De Rotterdamse Kunststichting werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om het kunstklimaat in de stad te helpen bevorderen. In 2001 was Rotterdam Culturele hoofdstad van Europa.

Musea

In Rotterdam zijn meer dan 30 musea, galerieën en studio's gecentreerd in en rond het Museumpark, in het centrum van de stad. Het gebied Museumpark en Witte de Withstraat wordt de Kunst-As genoemd.

* Galerie de Aanschouw / 80b, Witte de Withstraat 80b. De kleinste galerie van Rotterdam. Elke vrijdagavond om 20.30 uur vindt er een wissel plaats, waarbij kunstenaars beurtelings met één werk exposeren.
* Belasting- en Douanemuseum, Parklaan 14-16. Twintig eeuwen belastingdienst.
* De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 2, Delfshaven. De rol en dynamiek van Rotterdam door de eeuwen heen.
* Historisch Museum Rotterdam. (Museum Het Schielandshuis, Museum De Dubbelde Palmboom en de Atlas Van Stolk tezamen), Tentoonstellingen over Rotterdam.
* Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20. Kunst van alle tijden: van oude meesters tot hedendaagse kunst.
* Maritiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1. Scheepvaarthistorie.
* Maritiem Buitenmuseum Werk aan schepen, scheepsmotoren e.d. "live" te bezichtigen.
* De Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341. Gevarieerde exposities en tentoonstellingen oude en hedendaagse kunst.
* Nationaal Onderwijsmuseum, Nieuwemarkt 1a. Grote collectie op het gebied van de Nederlandse onderwijsgeschiedenis. Vaste en tijdelijke tentoonstellingen.
* Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Museumpark 25. Belangrijke archieven en collecties op het gebied van architectuur, stedenbouw en ruimtelijke ordening. Toegankelijk voor publiek.
* Nederlands Foto Instituut (NFI), Museumpark. Werk van Nederlandse en in Nederland wonende fotografen; nationale en internationale tentoonstellingen.
* Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25. Tentoonstellingen over andere culturen en evenementen in dit kader.
* Witte de With, Witte de Withstraat 50, centrum voor hedendaagse kunst. Tentoonstellingen en projecten over de relatie en ontwikkeling tussen Nederlandse en internationale kunst.

Theaters

* Theater Zuidplein, Zuidplein, Rotterdam-Zuid
* Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein (Centrum)
* Ro Theater, William Boothlaan 8
* Lantaren/Venster
* O.T. Theater, theater van het onafhankelijk Toneel aan de St. Jobsweg
* Oude Luxor Theater, Kruiskade 10, Centrum
* Nieuwe Luxor Theater (1998-2001), Postumalaan 1 (Kop van Zuid)
* Jeugdtheater Hofplein, Hofplein, Centrum

Theater- en dansgezelschappen

* Ro Theater - Stadstheatergezelschap
* Bonheur - Toneelgezelschap
* Scapino Ballet
* Rotterdamse Dansgroep
* Theater Maatwerk
* Het Echt Rotterdams Theater

Concert- en congresgebouwen

* De Doelen, Schouwburgplein 50, Rotterdam-Centrum

Muziekgezelschappen

* Rotterdams Philharmonisch Orkest
* Doelenensemble
* Groot en klein Toonkunstkoor.
* De Maasstedelijke koren en ensembles (barok-ensemble, opera- en operettegezelschappen, Jeugd Symfonieorkest, theatergezelschappen)
* Laurenscantorij
* Havenstad Operette
* Koninklijke Zangvereeniging Rotte's Mannenkoor

Evenementen

Rotterdam is de thuisstad van Poetry International, het Filmfestival Rotterdam en de vele Rotterdamse Zomerfestivals zoals het Zomercarnaval Rotterdam, het Metropolis Festival, Dance Parade, Marathon van Rotterdam, Monaco aan de Maas en de Wereldhavendagen. De recent uitgeschreven Festival Innovatieprijs Rotterdam '05 door FestiLab leverde weer twee nieuwe festivals op: het huisdierenfestival (Irene Muller-Schoof in de categorie Nieuwe Aanwinst) en The Battle on the Buildings (Jolanda Hugens –in de categorie Innovatie). Het culturele seizoen wordt geopend met de manifestatie September in Rotterdam. In die maand vinden onder meer het Gergiev Festival, de Internationale keuze van de Schouwburg en het festival de Wereld van Witte de With plaats.

* het Ahoy'-complex, Rotterdam-Zuid

Overig

* Diergaarde Blijdorp ontwerper: Sybold van Ravesteyn
* De Euromast (1958-1960, Architect H.A. Maaskant)
* Hotel New York (1901, architect C.M. Drooglever Fortuyn)

Filmtheaters

* Lantaren/Venster
* Pathé "De Kuip"
* Pathé "Schouwburgplein"
* Cinerama

Radio en televisie

In Rotterdam is er regionale radio en regionale televisie zoals RTV Rijnmond en RNN7.

Economie

De haven van Rotterdam is van groot economisch belang. Verder ook toerisme.

Winkelen

In het centrum van Rotterdam is een groot winkelgebied met de koopgoot, de Lijnbaan en winkelcentrum Plaza. Ook is er winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam-Zuid. Ook winkel- en woonmall Alexandrium. Verder zijn er kleine winkelcentra verspreid over de diverse wijken.

Markten

In Rotterdam zijn 14 weekmarkten. De twee grootste zijn die in het Centrum en bij het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid.

Onderwijsinstellingen voor hbo en wo

* Erasmus Universiteit Rotterdam
* Hogeschool Rotterdam
* Rotterdams Conservatorium
* Willem de Kooning Academie (Academie voor beeldende kunsten)
* Academie van Bouwkunst
* Hogeschool INHOLLAND

Gezondheidszorg

Ziekenhuizen
* Havenziekenhuis - centrum, Maasboulevard
* Bergwegziekenhuis - noord, Bergweg (inmiddels afgebroken)
* St. Franciscusgasthuis - Hillegersberg
* MCRZ locatie Clara - IJsselmonde
* MCRZ locatie Zuider - Tuindorp/Zuid, Groene Hilledijk
* Ikaziaziekenhuis - centrum Zuid, omg. Winkelcentrum Zuid
* Verpleeghuis St. Antonius - IJsselmonde
* Oogziekenhuis - Centrum noord, Schiedamsevest
* Revalidatiecentrum De Twee Bruggen - Lombardijen, Pascalweg
* Erasmus MC (voormalig Dijkzigt ziekenhuis/Sophia kinderziekenhuis/Daniel den Hoed kliniek) - Centrum

Politiek

Naast Leefbaar Rotterdam is de Partij van de Arbeid de grootste politieke partij in Rotterdam. De gemeenteraad van Rotterdam bestaat uit 45 leden. Zie voor meer politiek ook gemeente Rotterdam.

Sport

Hockey

* HC Rotterdam, met bijna 2.200 leden (peildatum 31 oktober 2004) de grootste hockeyclub van Nederland. Het terrein, voorzien van een heus hockeystadion, is gevestigd in het noorden van de stad, nabij luchthaven Zestienhoven. De club was in 2001 gastheer van het toernooi om de Champions Trophy voor mannen.
* Victoria, met 1.133 leden (peildatum 31 oktober 2004) de derde hockeyclub van de stad. Een van de vier oudste verenigingen van Nederland, die gevestigd is in het oosten van de stad, in de deelgemeente Kralingen. Burgemeester Opstelten was in het verleden "Victoriaan".
* HV Leonidas, met meer dan 1.300 leden (seizoen 2005-2006), is de tweede club van Rotterdam. Net als Victoria gesitueerd in Kralingen, maar zuidelijker. Met de aankomende verhuizing naar een groter complex (gepland 2007) wil Leonidas meer leden aantrekken en tegelijkertijd het hockey professionaliseren, aangezien noch de jeugd noch de senioren van Leonidas een rol van betekenis spelen in de hoge competities.

Voetbal

* Eredivisieclub Feyenoord - stadion: het Feyenoordstadion, ook wel "De Kuip" genoemd.
* Eredivisieclub Sparta - Sparta Stadion.
* Eerstedivisieclub Excelsior - Woudestein.
* Amateurvereniging Hillesluis

Memorabilia

* Het beeld van Erasmus, oftewel "Erasmus van Rotterdam", nabij de Laurenskerk.
* Het beeld "Stad zonder hart" van Ossip Zadkine, een monument ter herdenking van de bombardementen.
* Loods 24, Stieltjesstraat, Rotterdam-Zuid, een oude, ommuurde havenloods waar van 1942 tot en met 1945 meer dan 12.000 joodse Rotterdammers werden samengebracht om via kamp Westerbork naar Duitse concentratiekampen te worden gebracht. Heel weinig van hen overleefden die gebeurtenissen.
* de Directiekeet van architect J.J.P. Oud, vertegenwoordiger van De Stijl bij het Witte Dorp, een bekend voorbeeld van de sociale woningbouw uit 1922-'23.
* Een reconstructie in staal van de Delftse Poort aan het Pompenburg.

Bekende straten en pleinen, buurten en gebouwen

* Het oude Stadhuis aan het Stadhuisplein en de Coolsingel is bewaard gebleven tijdens de oorlog, evenals de Laurenskerk bij de Blaak, waarvan het dak en het bovenste deel van de toren instortten. Tot op heden is boren in de muren van de betonnen gebouwen een probleem. Door de brand die na het bombardement ontstond, droogden de muren uit.
* Het centrum: de Coolsingel, het Hofplein, het Weena, de Lijnbaan (open winkelcentrum), het Beursplein met de Koopgoot (hart van het winkelcentrum in "Noord")
* De Maasboulevard, het Witte Huis, de oude Binnenhaven.
* Delfshaven, een van de weinige overgebleven vooroorlogse pittoreske buurtjes met onder meer de tingieterij in het Zakkendragershuisje en de Dubbele Palmboom. Uit de de Pelgrimskerk aan de gracht van Delftshaven vertrokken de eerste kolonisten, via Engeland, naar het Noord-Amerikaanse continent.
* Het winkelcentrum en OV-knooppunt Zuidplein
* Aan kinderen wordt verteld dat het standbeeld van Erasmus een blad van zijn boek omslaat als het de kerkklok van de Laurenskerk hoort slaan.
* De Amerikaanse president Bill Clinton herdacht in 1998 aan de voet van de Erasmusbrug de start van de naoorlogse economische hulp, het Marshallplan.
* Karl Marx vertrok in mei 1861 op doorreis naar Londen, vanuit Rotterdam naar de Engelse havenstad Hull.
* De Pauluskerk (gedoogplek voor druggebruikers. Ideoloog: dominee Hans Visser). * Parken: Het Park (bij de Euromast), het Kralingse Bos met de Kralingse Plas (noord); het Zuiderpark (zuid), Vroesenpark (noordwest).
* In het nog immer op de Meent gevestigde kantoor van een Amerikaanse reis- en kredietmaatschappij kwam Lee Harvey Oswald in de jaren vijftig in contact met twee Joegoslavische communisten. Het contact werd na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy op verzoek van de toenmalige FBI onderzocht door de Rotterdamse politiecommissaris Blaauw. Bewijzen van een connectie werden nooit aangetoond.
* Toeristen maken graag gebruik van de Spido havenrondvaartboten. Deze vertrekken vanaf het Willemsplein naar allerlei bezienswaardigheden in het gehele havengebied.
* Voetbalstadion De Kuip (zuid). Begin jaren dertig besloot een groep zakenlieden dat Rotterdam een eigen stadion moest bezitten, als antwoord op het Olympisch Stadion in Amsterdam. Uiteindelijk werd voor een constructie gekozen waarbij de tweede ring met zitplaatsen aan een stalen constructie hing. Daarmee was het Stadion Feyenoord het eerste stadion in Europa dat deze nieuwe bouw toepaste. Als voorbeeld diende het nog steeds in gebruik zijnde stadion van de Amerikaanse honkbalclub New York Yankees.
* De Maastunnel (noord naar zuid). Met de bouw van deze tunnel werd voor de oorlog begonnen. De keuze voor een 1,5 km lange tunnel werd gemaakt op basis van een wedstrijd voor het ontwerp van een nieuwe oeververbinding. Daarin trokken enkele spectaculaire bruggen de aandacht. De tunnel werd gebouwd door de gedeelten in een gegraven sleuf af te zinken (caissonbouw) en vervolgens aan elkaar te bouwen en leeg te maken. Aanvankelijk werd gekozen voor een eenbaanstunnel waar trolleybussen doorheen moesten gaan rijden. Wegens het uitbreken van de oorlog werd de officiële opening uitgesteld. Een groep Rotterdamse jongens lukte het de Duitse bezetter te snel af te zijn door zelf als eerste door de tunnel te lopen.
* Maeslantkering, de stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg.

Gebouwen

* Bergpolderflat
* Bergsingelkerk
* Bergwegziekenhuis
* Gebouw Delftse Poort, het hoogste gebouw van Nederland
* Sportfondsenbad Noord (Rotterdam)
* Technicon-complex
* Het Witte Huis
* Beurs World Trade Center Rotterdam
* kubuswoningen Blaak
* Hotel New York
* Euromast

Partnersteden van Rotterdam

Zustersteden

Baltimore sinds 1985 (VS), Burgas sinds 1976 (Bulgarije), Constanţa sinds 1976 (Roemenië), Dresden sinds 1988 (Duitsland), Esch-sur-Alzette sinds 1958 (Luxemburg), Gdansk/Gdynia sinds 1977 (Polen), Havana sinds 1983 (Cuba), Keulen sinds 1958 (Duitsland), Lille sinds 1958 (Frankrijk), Luik sinds 1958 (België), Shanghai sinds 1979 (China), St. Petersburg sinds 1984 (Rusland), Turijn sinds 1958 (Italië)

Bekende Rotterdammers

* Gijs van Aardenne
* Thea Beckman
* Anna Blaman
* George Hendrik Breitner
* Joke Bruys
* Gerard Cox
* Louis Davids
* Jules Deelder
* Pim Doesburg
* Pierre van Duijl
* André van Duin
* Desiderius Erasmus
* Pim Fortuyn
* Cocky Gastelaars
* Leanne van den Hoek
* Jacobus Henricus van 't Hoff
* Pieter de Hooch
* Steven Hoogendijk
* Jan Hoogstad
* Wim Jansen
* Bep van Klaveren
* Rem Koolhaas
* Willem de Kooning
* Jan Kruis
* Wim Lagendaal
* Piet LeBlanc
* Paul de Leeuw
* Ruud Lubbers
* Loes Luca
* Joseph Luns
* Rie Mastenbroek
* Fatima Moreira de Melo
* Coen Moulijn
* Ivo Opstelten
* Raemon Sluiter
* Paul van Soest
* Koos Speenhoff
* Betty Stöve
* Hendrik Tollens
* Marten Toonder
* Lee Towers
* Bob den Uyl
* Annie Verdoold
* Hans Visser
* Janwillem van de Wetering

Trivia

Rotterdam is naamgever van de volgende plaatsen:

* Rotterdam, NY, Verenigde Staten
* Rotterdam Limpopo, Zuid-Afrika
* Rotterdam Oostelijke Kaap, Zuid-Afrika

In de huidige straattaal wordt Rotterdam ook wel aangeduid met Roffa. Van eerdere datum is Rotjeknor.

 
                                                 © FR4Ever.nl - Alle rechten voorbehouden. Feyenoord Headliner | Startpagina | Favorieten | Adverteren |