Vlaar, Fer of Wijnaldum verkopen om uit de schulden te komen?
Ja, we hebben voldoende vervangers (in de jeugd)
Nee, deze jongens moeten we koste wat kost behouden


Resultaten

OfficiŽle Feyenoord shirts vind je op Voetbalshop.nl! Klik hier!
 
08. Heracles Almelo 34-49
09. FC Utrecht 34-47
10. Feyenoord 34-44
11. NEC 34-43
12. SC Heerenveen 34-41

 Ľ Bekijk hier de stand Eredivisie
 


 Ľ Gill Swerts
 Ľ Jon Dahl Tomasson
 Ľ Bart Schenkeveld

 Ľ Feyenoord-NEC, 15-05-11
 


Algemeen NieuwsForumNieuwsarchiefColumnsVoorbeschouwingenWedstrijdverslagenFoto'sSpecials FeyenoordGeschiedenisAlgemene InfoTechnische StafMedische StafSelectieStadion de KuipSatellietclubsPrijzenkastTrainingstijdenAnti 020 WedstrijdenStand EredivisieTopscorersSpeelschemaKaartverkoopTransferoverzichtJong FeyenoordEuropacupKNVB BekerHistorie InteractiefWallpapersEmoticonsAvatarsSfeeractiesGeluidsfragmenten Over FR4ever.nl Over deze website Contact MedewerkersVacaturesGastenboek LinksSite van de MaandTop LinksLinks 
   
 

Feyenoord - NEC 1-1 (1-1)

Datum: 15 mei 2011
Stadion: De Kuip
Type: Competitie
 


Geschiedenis

Europa Cup I in 1970
In 1969 wist SC Feijenoord voor de 8ste keer landskampioen te worden. Dit leverde niet alleen de schaal op, maar ook een deelname ticket aan het Europa Cup I toernooi. De weg naar 'de cup met de grote oren' begon op 17 september 1969, toen trad Feijenoord in de eigen Kuip aan tegen de amateurclub KR Reykjavik uit IJsland. Die wedstrijd eindige in 12-2, met rust stond het al 7-0. De return werd opnieuw in de eigen Kuip gespeeld, omdat Reykjavik te weinig toeschouwers verwachtte in IJsland. De wedstrijd eindigde in 4-0 in het voordeel van Feijenoord. Zo wist Feijenoord de volgende ronde van het toernooi te halen.


Het elftal van Feijenoord in seizoen 1969/1970.
Staand vlnr: Piet Romeijn, Eddy Treijtel, Eddy Pieters Graafland, Cor Veldhoen, Wim Jansen, Rinus IsraŽl, Guus Haak en Theo Laseroms.
Zittend vlnr: Franz Hasil, Henk Wery, Theo van Duivenbode, Wim van Hanegem, Ove Kindvall, Ruud Geels en Coen Moulijn.


In de volgende ronde, op 12 november 1969, trefte Feijenoord de Europese kampioen: AC Milan. Al na 7 minuten kwamen de Italianen op een 1-0 voorsprong. De wedstrijd eindigde dan ook in 1-0. Het Europese avontuur leek voor Feijenoord vanaf dit moment over. Feijenoord kwam in de return, in Rotterdam, al na 7 minuten op voorsprong, dankzij de legendarische boogbal van Wim Jansen. Feijenoord speelde beter maar kwam maar niet tot scoren, zo kreeg Feijenoord ook niet de penalty waar ze recht op hadden, toen Anquiletti hands maakte in eigen strafschop gebied. Maar enkele minuten voor tijd, kwam Wim van Hanegem met de verlossende goal. Na een voorzet van Coen Moulijn kopte van Hanegem de bal binnen. De wedstrijd werd door 63.564 toeschouwers bezocht. Feijenoord had de Europese kampioen verslagen en kon zich klaar maken voor de kwartfinales.

De volgende tegenstander was FC Vorwarts Berlin. Voor Feijenoord was dit een onbekende club. Zo werd de wedstrijd in Berlin met 1-0 verloren. Echter werd de return met 2-0 gewonnen dankzij de doelpunten van Ove Kindvall en Henk Wery. SC Feijenoord wist de halve finale van het toernooi te bereiken.

In de halve finale moest Feijenoord het opnemen tegen Legia Waschau. Dankzij het slechte, beregende, modderachtige veld kon er niet echt worden gevoetbald in Warschau. Het bleef dan ook 0-0. In de return in Rotterdam ging het een stuk beter. Feijenoord wist na 3 minuten al op een 1-0 voorsprong te komen door een goal van Wim van Hanegem. Daarna, na ongeveer een half uur te hebben gespeeld, wist Franz Hasil van 20 meter afstand het doel te treffen. Het was 2-0 in het voordeel van Feijenoord. Feijenoord heeft de finale van de Europa Cup I bereikt!

Het hele land was ontregeld, iedereen was door het dolle heen, voor het eerst in de geschiedenis wist een Nederlandse club de finale te halen! Feijenoord moest het opnemen tegen de Schotse club Celtic (Europees kampioen in 1968). Vele supporters lagen al heel vroeg in de rij om een kaartje te kunnen bemachtigen voor de finale in het San Siro in Milaan. Ruim 25.000 Feijenoord-supporters reisden mee naar Milaan. Feijenoord begon de wedstrijd met de volgende opstelling:
Eddy Pieters Graafland; Piet Romeijn, Rinus Israel, Theo Laseroms, Theo van Duivenbode; Franz Hasil, Wim Jansen, Wim van Hanegem; Henk Wery, Ove Kindvall en Coen Moulijn.

Celtic begon de wedstrijd feller, waardoor ze na 20 minuten al leken te scoren, echter werd dit doelpunt afgekeurd door scheidsrechter Lo Bello. Vanaf dit moment werd Feijenoord de betere ploeg. Toch wist Celtic als eerste te scoren Wim van Hangem beging een overtreding. Murdoch nam de vrije trap voor Celtic, speelde de bal naar Gemmell die de 1-0 wist te maken. Echter weet Feijenoord na twee minuten weer op gelijke hoogte te komen. Franz Hasil plaatste de bal in het strafschopgebied waardoor de bal via de hoofden van Wim van Hanegem en Wim Jansen op het hoofd van Rinus IsraŽl die de bal in het doel wist te koppen. Feijenoord ging op jacht naar de 2-1, echter kwam die er niet. Het bleef 1-1 en er kwam verlening.


Rinus IsraŽl houdt een              Rinus IsraŽl met de 1-1            Ove Kindvall met het prachtige
aanvaller van Celtic tegen                                                        lobje, de 2-1


In de eerste verlenging kon Rinus IraŽl de bal nog net van de doellijn redden. Het bleef in de eerste verlenging 1-1. Er moest een tweede verlenging komen. In de twaalfde minuut van de tweede verlenging was het moment dan eindelijk daar. Rinus IsraŽl kreeg een vrije trap mee. Hij schoot de bal hoog naar Ove Kindvall die met een prachtig lobje de goal maakte. De verdediger maakte eerst een geweldige handsbal, maar de goal telde. Hiervan is de beroemde tekst: "'Het is een penalty!! ...nee..? Het is een GOAL!!!!".


Rinus IsraŽl voorop na de winst


Coen Moulijn toont de cup aan het legioen

Toen de spelers van Feijenoord op weg waren naar Rotterdam stroomde vliegveld Zestienhoven vol met Feijenoord supporters, waardoor het vliegtuig waarin de spelers zich bevonden niet kon landen. Toen er aan de supporters werd meegedeeld dat het vliegtuig zou landen op Schiphol verlieten de meeste supporters het vliegveld, waardoor het vliegtuig gewoon kon landen op Zestienhoven.

Hierop volgde de huldiging op de Coolsingel. Honderdduizenden mensen stonden op de Coolsingel, nog nooit eerder waren er zoveel mensen op de Coolsingel, de supporters stonden tot aan de Westblaak te zingen, te springen, te dansen enzovoort. Het was een groot feest in Rotterdam.


Feijenoord met de cup op de Coolsingel

ę Terug
 
                                                 © FR4Ever.nl - Alle rechten voorbehouden. Feyenoord Headliner | Startpagina | Favorieten | Adverteren |