Vlaar, Fer of Wijnaldum verkopen om uit de schulden te komen?
Ja, we hebben voldoende vervangers (in de jeugd)
Nee, deze jongens moeten we koste wat kost behouden


Resultaten

Officiële Feyenoord shirts vind je op Voetbalshop.nl! Klik hier!
 
08. Heracles Almelo 34-49
09. FC Utrecht 34-47
10. Feyenoord 34-44
11. NEC 34-43
12. SC Heerenveen 34-41

 » Bekijk hier de stand Eredivisie
 


 » Gill Swerts
 » Jon Dahl Tomasson
 » Bart Schenkeveld

 » Feyenoord-NEC, 15-05-11
 


Algemeen NieuwsForumNieuwsarchiefColumnsVoorbeschouwingenWedstrijdverslagenFoto'sSpecials FeyenoordGeschiedenisAlgemene InfoTechnische StafMedische StafSelectieStadion de KuipSatellietclubsPrijzenkastTrainingstijdenAnti 020 WedstrijdenStand EredivisieTopscorersSpeelschemaKaartverkoopTransferoverzichtJong FeyenoordEuropacupKNVB BekerHistorie InteractiefWallpapersEmoticonsAvatarsSfeeractiesGeluidsfragmenten Over FR4ever.nl Over deze website Contact MedewerkersVacaturesGastenboek LinksSite van de MaandTop LinksLinks 
   
 

Feyenoord - NEC 1-1 (1-1)

Datum: 15 mei 2011
Stadion: De Kuip
Type: Competitie
 


Geschiedenis  Het winnen van De

Geschiedenis

Het winnen van De UEFA Cup in 2002
Nadat Feyenoord in de eerste ronde van de Champions League werd uitgeschakelt deed Feyenoord in 2002 wat door alle voetbal insiders werd gezien als het 'onmogelijke', Feyenoord won na 28 jaar de UEFA Cup voor de tweede keer in haar geschiedenis. Dit keer onder leiding van trainer Bert van Marwijk in de eigen Kuip.


Het elftal dat de UEFA Cup in 2002 wist binnen te slepen

In de eerste ronde van de Champions League werden Spartak Moskou, Sparta Praag en Bayern München geloot. Heel Feyenoord en de supporters schatte Feyenoord wel een kansje om de tweede ronde van de Champions League te halen. Maar al snel bleek dat dit iets te hoog gegrepen was. Feyenoord eindigde op een derde plek in de poule en werd daarmee doorverwezen naar de UEFA Cup. Dit werd in Rotterdam slechts gezien als een troostprijs.


Feyenoord Vs. Freiburg SC (1-0)

De eerste tegenstander van Feyenoord in de UEFA Cup zou Freiburg SC zijn. In Rotterdam hadden we er weinig moeite mee, want de naam zei ons helemaal niet, maar Feyenoord had het er moeilijk genoeg mee. In De Kuip werd er in een zware wedstrijd nipt met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Shinji Ono. Later in de return zou het in een 2-2 gelijk spel eindigen, mede dankzij een prachtige vrij trap van Van Hooijdonk. Feyenoord was dus met pijn en moeite door naar de volgende ronde van de UEFA Cup.
Feyenoord mocht overwinteren in Europa!


Glasgow Rangers... zou het volgende slachtoffer worden

De volgende tegenstander van Feyenoord was Glasgow Rangers, een ploeg waar Feyenoord bij voorbaat niet zo blij mee was. De kansen werden laag ingeschat voor Feyenoord. Maar in de eerste wedstrijd, de wedstrijd in Glasgow (22-02-2002), liet Feyenoord zien dat ze de winterstop goed door was gekomen. Na een toernooi op Gran Canaria gewonnen te hebben, had Feyenoord de smaak goed te pakken. Eenmaal in de wedstrijd bleek dat Feyenoord de Rangers totaal overschat had. Feyenoord kreeg de beste kansen en had alle touwtjes in handen. Ver in de tweede helft zou Shinji Ono de 0-1 binnen schieten, maar vlak daarna kregen de Rangers een strafschop mee die Ferguson zou benutten. De Eindstand in Glasgow was 1-1. Een goede uitslag, maar er had zeker meer ingezeten voor Feyenoord.

Feyenoord mocht op 1 maart, 2002 aantreden voor de return in Rotterdam in een bomvolle Kuip. De kansen op winst keerden enkele malen wat de wedstrijd zeer spannend maakte. De sfeer in het stadion was werkelijk adembenemend en je voelde de spanning als nooit te voren. Maar Feyenoord begon zwak aan de wedstrijd en de kansen waren er dus voor de schotten. Een doelpunt kon niet langer uit blijven en die zou er dan uit eindelijk door een snel genomen vrije trap komen, 0-1 voor de Schotten. Feyenoord herpakte zich goed en nam de touwtjes in eigen handen. Pi-Air stond op en nam zijn ploeg op sleeptouw. Vlak voor rust was daar de gelijkmaker van Van Hooijdonk uit een briljante vrije trap. Enkele ogenblikken later zou Van Hooijdonk op precies dezelfde plek nog een vrij trap mogen nemen. De keeper wist niet waar die het zoeken moest en voelde dat de 2-1 er aan zat te komen. En hij kwam ook! 2-1 was de rust-stand in De Kuip. Na rust leek de wedstrijd al snel gespeeld. Robin van Persie schaat na een schitterende actie in de zestien de bal keihard op de paal, de bal werd opgepikt door Van Hooijdonk en vervolgens pan klaar op het hoofd van Kalou gelegd, Kalou scoorde dan ook de 3-1. Dit mocht Feyenoord natuurlijk niet meer uit handen geven! Maar Patrick Paauwe maakte de wedstrijd nog ongekend spannend. Paauwe moest aan de noodrem trekken en haalde Micheal Mols neer binnen de zestien. Paauwe kon met rood het veld en de 3-2 uit een strafschop was het gevolg. In de slotfase werd het nog ongekend spannend. Er waren veel kansen voor de schotten, maar wederom droeg het legioen Feyenoord naar het eindsignaal.
De kwart-finale was een feit!


Feyenoord trof landgenoot PSV in de kwart-finale

Landgenoot PSV was de volgende gelukkige die het pad van de Rotterdammers kruisde. Het was overigens ook voor het eerst in de geschiedenis dat er twee Nederlandse clubs tegenover elkaar stonden in een Europeese competitie.

Op 15 maart, 2002 mochten Feyenoord en PSV aantreden in het Philips Stadion om daar de eerste wedstrijd van de 2 te gaan spelen voor een plaats in de halve finale van de UEFA Cup. Feyenoord koos er vanaf het begin af aan voor om niet behoudend te spelen en PSV zo voor het blok te zetten. Feyenoord probeerde PSV dus klem te zetten op het middenveld en als het even kon in de verdedigende linie van PSV. Het bleek dat de Eindhovenaren hier helemaal niet mee overweg konden en Feyenoord had de touwtjes dus in handen. Nog voor rust kwam daar dan ook de verdiende 0-1 door een schitterende volley van Van Hooijdonk. Maar die voorsprong kon Feyenoord niet lang behouden. Vlak na rust was daar een ongeloofelijke geluks-paas van Van Bommel die werd opgepikt door Kezman die vervolgens keeper Edwin Zoetebier kansloos liet. Deze stand wist Feyenoord te behouden tot het eind van de wedstrijd. Er waren kansen gecreëerd om door te gaan naar de halve finale.

Op 22 maart, 2002 mogen Feyenoord en PSV in De Kuip aantreden om de return te spelen. De wedstrijd is vrijwel een kopie van de eerste wedstrijd. PSV wordt tactisch helemaal van het veld gespeeld. De snelheid van Rommendahl wordt makkelijk opgelost. Paauwe geeft Rzasa simpel rugdekking door ongeveer 5 meter afstand te houden. Op die manier kan hij de snelle ballen die Rommedahl langs Rzasa bracht onderscheppen. Er is enkel éen klein verschil in deze wedstrijd. In de 72e minuut schiet Van Bommel de bal keihard in de rechterkruising en zet PSV zo op een 0-1 voorsprong. De wedstrijd staat volledig op zijn kop en Feyenoord valt aan. Er zijn vele mogelijkheden voor PSV maar die weten de wedstrijd niet definitief op slot te gooien. Feyenoord valt in de blessure-tijd nog éen keer wanhopig via de rechterkant aan. Brett Emerton veroverd de bal van Heintze en geeft af aan Elmander. Elmander geeft de bal briljant voor en Van Hooijdonk weet de bal werkelijk schitterend met het hoofd de goal in te werken! 1-1 was de stand. De Kuip ontplofte en verschoof op zijn grondvesten! De verlenging liep goed voor Feyenoord. Van Bommel kreeg zijn tweede gele kaart en mocht van het veeld vertrekken. Geen ven beide ploegen wisten te scoren dus er kwamen penalty's. Gakhokidze was de enige in de serie die miste. Van Hooijdonk schoot de beslissende penalty snoeihard in het dak van het goal! En de halve finale was een fiet!
Feyenoord was door naar de halve finale!


De tegenstander in de halve finale zal Internazionale zijn

De volgende tegenstander die het pad van Feyenoord kruisde was Internazionale Milaan. Feyenoord moest de eerste wedstrijd uit in het San Siro stadion spelen op 5 april, 2002. Door onderschatting aan de kant van Inter en een zeer goed georganiseerd spel van Feyenoord werd er met 0-1 gewonnen in het San Siro. Milaan was in 1970 van Feyenoord en 2002 was het weer van Feyenoord. Vooral Kalou en Van Persie vernederde de spelers van Inter keer op keer met schitterende acties. Dit leidde al snel tot een grote kans voor Van Hooijdonk, maar die werd helaas niet benut. Maar ook Inter kreeg kansen, die keer op keer verprutst werden of makkelijk werden opgepikt door de verdediging van Feyenoord. Al gauw na rust wisten de Milanezen niet wat ze overkwam. Zo zagen de duizenden fans van Inter dat hun eigen verdediger Cordoba de bal in eigen doel werkte en zo Feyenoord op een 0-1 voorsprong zette. Dit tot vreugde van de duizenden meegreisde Feyenoord supporters. Deze stand wist Feyenoord vast te houden en er werd dus uit in Milaan met 0-1 gewonnen.


Het domplein in Milaan was volledig in beslag genomen door
de Feyenoord supporters

Op 12 mei, 2002 was De Kuip het toneel voor de return Feyenoord - Internazionale, uit werd er dus met 0-1 gewonnen en Feyenoord was niet van plan dit nog uit handen te gaan geven. Wederom waren het Kalou en Van Persie die een hoofdrol op zich namen en de Italianen zoek speelden. Ven Persie die geblesseerd aan de wedstrijd begon zou nog voor rust vervangen worden, maar niet voordat hij Van Hooijdonk in scorings positie zou brengen. Van Persie ging op snelheid zijn tegenstander voorbij en leverde een schitterende voorzet af aan het adres van Van Hooijdonk, die op zijn beurt de bal binnenkopte. 1-0 voor Feyenoord! Nu moesten de Italianen helemaal gaan komen en even leek het erop dat Feyenoord overklast zou worden, maar precies op dat moment mocht Jon Dahl Tomasson de genadeklap uit gaan delen. Na een counter over 3 schijven mocht Tomasson de rebound intikken en Feyenoord op een 2-0 voorsprong zetten. Na rust was het Feyenoord dat alle touwtjes in handen had. Inter kon geen poot aan de grond krijgen. Er waren echter wel een aantal kansen voor de Italianen. De 2-1 die later zou vallen leek mooi voor de statistieken, totdat de spaanse scheidsrechter Lopez Nieto de bal om discutabele redenen vlak voor tijd op de stip legde. De 2-2 werd binnen geschoten en de slotfase was dan billen knijpen. Maar de 2-2 stand werd vastgehouden en eindelijk was het dan zover! Feyenoord had de finale van de UEFA Cup bereikt.
Feyenoord ging door naar de finale van de UEFA Cup!


De vreselijke moord op Pim Fortuyn

6 mei, 2002 - De vreselijke moord op Pim Fortuyn
Op 6 mei, 2002 werd Pim Fortuyn op gruwelijke wijze vermoord door Milieu-activist Volkert van der Graaf op het media park in Hilversum. Heel Nederland was in rouw. Even ontstond er onduidelijkheid over of de finale wel of niet gespeeld zou worden, maar er werd beslist dat de finale op éen enkele woorwaarde gespeeld zou worden: Als Feyenoord zou winnen zou de huldeging in De Kuip zijn en niet zoals gebruikelijk op de Coolsingel bij het stadhuis. Feyenoord zou deze wedstrijd ook met rouwbanden spelen.


De Kuip bij nacht

8 mei,2002 -En toen was het moment eindelijk daar.
Met de dood van Pim Fortuyn vers in het geheugen zou vandaag de finale worden gespeeld van de UEFA Cup. Alle 22 spelers zouden deze wedstrijd een rouwband dragen en voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor Pim Fortuyn.


Minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd

Eindelijk was het moment daar. Het fluitsignaal van de scheidsrechter klonk door De Kuip en het begin van de Finale was een feit. Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd en nam al snel het heft in eigen handen. Beide ploegen cre:eerden kansen maar doelpunten bleven in het eerste half uur uit. Tot het moment in de 30e minuut van de wedstrijd dat veteraan Jurgen Kohler die overigens zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau speelde aan de noodrem trekt en Tomasson onderuit haalt in zijn eigen strafschop gebeid. De rode kaart was er voor Kohler. De penalty die daarop volgde wist Van Hooijdonk wel raad mee. 1-0 voor Feyenoord was de stand na 30 minuten voetballen.


De overtreding van Kohler op Tomasson waarna de penalty van Van Hooijdonk volgde

10 minuten later kreeg Feyenoord een door Robin van Persie versierde vrije trap op ongeveer dezelfde plek als in de 19e minuut toen Van Hooijdonk de bal keihard op de paal schoot. Maar dit keer is het raak! 2-0 is de stand na 40 minuten spelen en De Kuip staat in vuur en vlam! Tot de rust bleef het 2-0.

Vlak na de rust is het in De Kuip weer een stuk stiller. Paauwe en Amoroso rennen het strafschopgebied binnen en vallen. Pereira ziet er een penalty in. De Braziliaan neemt de strafschop zelf en maakt geen fout: 2-1. De Duitsers krijgen weer hoop. Maar nog geen 2 minuten later boort Jon Dahl Tomasson alle hoop die de duitsers nog hadden de grond in en scoort een prachtig doelpunt! 3-1 was de stand en weer ontploft De Kuip! De Duitsers geven het niet op. Met tien man blijven ze aanvallen. In de 58ste minuut krijgt de Feyenoord-verdediging de bal maar moeilijk weg. De bal komt voor de voeten van Koller. Met een fantastisch afstandsschot in de kruising maakt hij de 'anslüss-treffer'.

Voor Feyenoord spelen zich angstige slotminuten af. Borussia valt furieus aan en bij hoekschoppen gaat doelman Lehmann mee. Maar het slotoffensief mag niet baten: Feyenoord wint en pakt voor de tweede keer na 1974 de UEFA-cup. En mag daardoor 30 augustus de Supercup gaan spelen tegen de winnaar van de Champions League (Real Madrid of Bayer Leverkusen).


Paultje Bosvelt neemt de UEFA Cup trots in ontvangst

Eindelijk na 28 jaar werd de UEFA Cup voor de tweede keer in de historie van Feyenoord gewonnen. Feyenoord en alle supporters konden hun geluk niet op. De beloning waar we met z'n allen maanden lang voor geknokt was eindelijk daar!
De UEFA Cup!

Geschreven door: Tony

 

 
                                                 © FR4Ever.nl - Alle rechten voorbehouden. Feyenoord Headliner | Startpagina | Favorieten | Adverteren |